Кава зранку і кава ввечері: як і чому напої на її основі заполонили весь світ
Кава – той напій, з якого мільйони людей по всьому світу починають свій день. Останнім часом кавова та барна культури стають усе тіснішими, а кава стає популярним інгредієнтом під час приготування коктейлів.
З цієї нагоди пропонуємо разом поринути у подорож світом кави. Дізнаємося міста-посольства кавових зерен, що спільного між кавою та преміальним алкоголем і як приготувати коктейлі на кавовій основі.
Це цікаво Сила дизайну: як зовнішній вигляд впливає на покупця та його рішення
Популярність кави продовжує рости
Про це свідчать дані GMD Research. Він стверджує, що ринок спеціалізованої кави зросте майже на 13% до 2030 року. Тоді він досягне позначки у 120,1 мільярда доларів США. Цікаво, що зростатиме цікавість споживачів до всіх аспектів пошуку та приготування кави. А це означає, що кав'ярні преміумкласу та обсмажувальники зерен готові до буму. Залишилося лише трішки зачекати.
Чи замислювався ти над тим, що Бангкок, Портленд, Тайбей, Гельсінкі, Відень, Мельбурн і Ханой – неофіційні посольства кавових зерен. Місцевим мешканцям, мандрівникам і просто гостям вони пропонують безліч крамниць, кав'ярень, та й узагалі у них багато речей крутяться саме навколо кави. Так-так, Львів має всі шанси долучитися до міст, які ми перелічили вище.
Спілкування за кавою, як і за коктейлями об'єднує / Фото freepik
Кава та коктейлі схожі
Том МакГ'ю, менеджер бару Hazel, що належить The Mulberry Group, розповів, що любов Мельбурна до кави почалася в 1940-х і 1950-х роках завдяки італійським іммігрантам.
З ними прийшла величезна любов до кави, яка з кожним поколінням тільки міцнішала,
– зазначив він.
За його словами, кава – наріжний камінь соціальних календарів. Він також звернув увагу на одну цікаву подібність між кавою та коктейлями. Їх п'ють розслаблено, соціально, у товаристві. А також кава, як і коктейлі – це ще й про наявність смаку.
Звернімо увагу на ще одну схожість між алкогольними напоями та кавою. Йдеться про фокус на походженні та притаманному елементі сталості. МакГ'ю каже, що мало хто може назвати сорти кави. Натомість "люди значно більше дбають про престиж регіонів виробництва – зараз так багато руандійської, ефіопської, кенійської кави".
Співзасновник британського сервісу підписки на каву Rise Coffee Box Бен Шараламбус теж зверну увагу на одну цікаву деталь. Він вважає, що кава та преміальний алкоголь мають значно більше спільного.
Найуспішніші кав'ярні та обсмажувальники мають самобутні бренди, які використовують творчий підхід, щоб продемонструвати своє ремісниче походження та високоякісні інгредієнти. Ми бачимо, що це спільне з брендами преміальних алкогольних напоїв,
– підкреслив він.
А точніше, йдеться про твіст на еспресо-мартіні, коктейль The Great Comeback. У ньому звичайну горілку замінили на Nemiroff De Luxe Honey Pepper і внесли кілька коректив в улюблений напій британців.
Рецепт The Great Comeback
Інгредієнти:
- Nemiroff De Luxe Honey Pepper – 60 мілілітрів;
- Cold Brew – 60 мілілітрів;
- Pedro Ximenez – 10 мілілітрів;
- Карамельний сироп – 15 мілілітрів.
The Great Comeback готується на основі горілки Nemiroff / Фото Nemiroff
Приготування The Great Comeback:
- Налити у шейкер Cold Brew, карамельний сироп, Pedro Ximenez, а також горілку Nemiroff Honey Pepper. Добряче струсити.
- Перелити отриману суміш через стейнер в охолоджений коктейльний бокал.
- Прикрасити зернами кави.
Фокус на інноваціях
Ніхто не сперечатиметься з тим фактом, що об'єднує кавову та коктейльну культуру фокус на інноваціях.
Це дуже дивно, але кілька років тому в Единбурзі я куштував коктейль еспресо/амаро, приготований за допомогою ультразвуку. Це справді бутик, а не просто кав'ярня. Це дійсно бутиковий спосіб обсмажування кави з використанням ультразвукової вібрації порівняно зі звичайним обсмажуванням,
– пригадує МакГ'ю.
Те ж відбувається у барній культурі. Просто володіти шейкером уже недостатньо. Потрібно ледь не на молекулярному рівні розуміти та розкладати всі інгредієнти. Використовувати сучасні технології, які дозволять отримати максимум зі звичних продуктів і вразити цим гостей закладу. А це, направду, справа дуже непроста.
Для приготування еспресо-мартіні варто обрати преміальну горілку / Фото Nemiroff
Кава чи коктейль з кавою?
Наша відповідь: і те, і інше. Головне – пам'ятати про те, що для власного ж здоров'я бажано пити три – чотири філіжанки еспресо на день. В інакшому випадку серце точно не скаже "Дякую". Якщо є певні сумніви, то пропонуємо починати свій ранок з еспресо, а після роботи вже можна насолоджуватися "Еспресо-мартіні". Але й тут варто бути обережним. Слід пам'ятати, що останню каву варто пити за 6 – 8 годин до сну.
Варте уваги Ідеальний компаньйон для вечері: рецепт приготування коктейлю Pear Aperetive
Яким би не був вибір, він однозначно буде правильним. Кава – універсальний напій. І не даремно вона знайшла мільйони поціновувачів по всьому світу. Якщо традиційний спосіб заварювання вже не вражає, то коктейлі на її основі точно дозволять по-новому нею насолодитися.