Від мікстури до витвору мистецтва в бокалі: як змінювалася культура споживання горілки
У 21 столітті відбувається неабияка трансформація споживання горілки. Особливо у порівнянні з тим, як до цього напою ставилися в давнину.
Спеціально для Men 24 бартендерка та бренд-амбасадорка Nemiroff Юлія Терлецька розповіла про трансформацію культури споживання горілки. Вмощуйся зручніше, адже ми переконані, що ти дізнаєшся чимало нового та цікавого.
Читай також Відмінні компаньйони для зимових вечорів: топ коктейлів у холодну пору року
Горілка була ритуальним напоєм
Спочатку упродовж століть спирти взагалі були закритими у лабораторіях алхіміків і не бачили світу. У давнину, розповідає бартендерка, горілку використовували винятково в медичних цілях. Нею промивали рани, лікували мігрень. Також вона була помічною у профілактиці шлункових захворювань.
Колись зі спиртами мали справу хіба алхіміки / Фото wikimedia
Горілці надавали магічних властивостей і вважали ритуальним напоєм. Ця історія пов'язує усі перші алкогольні напої у світі. Ефект звеселяння та зняття стресу був відкритий на колективних, суворо регламентованих календарних святах та важливих подіях – весіллях, народженнях дітей, воєнних перемогах, прийомах послів.
Через дефіцит ефективних технологій фільтрації, горілка мала небажані аромати, присмаки та колір. Тому в неї додавали ягоди, мед, спеції та фрукти, щоб згладити не вельми приємні особливості. Також, ймовірно, що найбільш схожа на сучасну горілка, складена за формулою 60% води та 40% спирту, була створена саме за таких причин – шукали ідеальну пропорцію, щоб згладити гострі кути органолептики.
А потім – стала зіркою коктейлів
У 20 столітті горілка продовжує поширюватися світом, знаходить своїх прихильників у багатьох країнах, отримує титул "білого віскі" в Америці та стає популярним інгредієнтом в коктейлях.
Згодом горілка стала базою для популярних коктейлів / Фото Alex Pleskovskich
З'являються безперечно видатні змішані напої, які створюють своєрідний список найкращих коктейлів IBA. Горілка стає цінною базою для коктейлів усіх категорій та відтінків, завдячуючи своїй гнучкості.
У Західній Європі зростає споживання в дуже охолодженому вигляді шотами з апетайзерами й основними стравами, особливо м'ясними. Створюються смакові горілки та настоянки і захоплюють аудиторію вечірок та клубів, вражаючи своєю яскравістю та простотою,
– розповідає бартендерка.
Тож дуже скоро горілка рішуче захоплює чільні позиції у списку ТОП 5 найпопулярніших напоїв світу, як у коктейлях, так і в чистому вигляді.
Що зі споживанням горілки зараз
Бартендерка наголошує, що завершилася епоха горілок без смаку й аромату. Точніше так: закінчилася епоха стереотипної оцінки цього напою. Тепер гостра увага прикута до теруару й унікальних особливостей продукту: інгредієнтів, дизайну, історії.
За словами експертки, почалася надпотужна преміумізація. Зараз споживач обирає, спираючись не на кількісні, а на якісні показники. Він готовий випити менше, але отримати більше задоволення, емоцій. Доторкнутися до чогось великого й унікального, стати частиною цієї історії.
Згідно з даними IWSR Drinks Market Analysis, цінність та продажі слабоалкогольних напоїв стала значно вищою у 2022 році. І ця тенденція зберігатиметься й у поточному, 2023 році.
Побутує стереотип, що легкі коктейлі важко приготувати на основі горілки, але якщо придивитися уважніше, то можна зрозуміти, що навіть Bloody Mary – хороший приклад слабоалкогольного напою,
– підкреслила Юлія Терлецька.
За її словами, горілка може стати не лише вдалою, а й ідеальною базою для легких коктейлів. А все тому, що вона гнучка, вміє додавати приємну міцність. Водночас вона не заповнює собою весь смаковий простір коктейлю, вдало імплементуючи свої особливості у різноманітних поєднаннях.
Як зауважує бартендерка, свідоме споживання, здоровий спосіб життя, баланс, культура пити, щоб не хмеліти, дегустувати та досліджувати – ось основні віяння. Вони поволі вкорінюються у систему цінностей поціновувачів алкогольних напоїв.
Для прикладу Юлія Терлецька пропонує приготувати слабоалкогольний коктейль на основі горілки. Він насичений, яскравий, а також стане ідеальним доповненням для твого вечора.
OAK TWIST
Інгредієнти:
- Nemiroff De Luxe Rested in Barrel – 50 мілілітрів;
- Содова – 100 мілілітрів;
- Цукровий сироп – 15 мілілітрів;
- Сік лайма – 10 мілілітрів;
- Angostura бітер – 2 краплі.
Основою цього коктейлю стала Nemiroff De Luxe Rested in Barrel / Фото Nemiroff
Приготування коктейлю:
- Охолоди келих, додай лід, усі складові залий у келих і ретельно перемішай.
- Прикрась коктейль чипсом лайму або скибкою лайму.
- Порада: содову або мінеральну воду можна взяти будь-яку, головне – нейтральну, без цукру та не солону.
Варте уваги Українська горілка та повернення до класики: якими будуть тренди барної культури у 2023 році
Горілка за сотні років зазнала чималої трансформації, а разом із нею – культура споживання цього міцного напою. І ми раді, що разом маємо можливість ознайомлювати тебе з нею, руйнувати міфи та допомагати по-новому пізнавати цей міцний алкогольний напій.