Отже, у тебе є залишки їжі, і ти не знаєш, що з ними робити, бо якщо зберігати їх надто довго, вони можуть зіпсуватися. Природний вихід – заморозити їжу, щоб насолодитися нею пізніше. З іншого боку, можливо, ти знаєш, що певний час не будеш виходити з дому, а тому купив вже заморожені продукти, щоб мати щось готове в холодильнику. Та грець із тим, бо чому б тобі просто не мати щось про запас для легкого приготування їжі?
Дивися також Яскраве переосмислення класики: такий Negroni ви ще не пробували
І тут нюанс: не всі люди наважуються заморожувати продукти, оскільки мають багато сумнівів щодо того, які саме можна заморожувати, чи не втратять вони свої поживні речовини, і навіть як довго можна тримати їжу замороженою без псування її смакових якостей. Так от, на всі ці питання є відповіді (зокрема, у Центрів контролю та профілактики захворювань).
Щодо заморожування їжі люди мають сумніви й питання – та є відповіді на всі з них / Фото freepik
Як довго тримати продукти замороженими
Залежить від того, що це за їжа. Загалом, приблизний максимум – один рік, але є деякі інгредієнти, які можуть протриматися лише кілька днів, оскільки втрачають смак, текстуру тощо.
- Наприклад, не варто заморожувати салат довше ніж на 3 – 4 дні.
- Далі, скажімо, ковбаси, можна заморожувати лише на кілька місяців у відкритій упаковці.
- Курятину – до 4 місяців, а свіжу яловичину – до року.
- Риба особливо витривала, її можна заморожувати до 8 місяців.
Але загалом морепродукти не варто заморожувати самостійно, краще купувати вже заморожені.
Чи є ризик для здоров'я від заморожених продуктів
Поки морозильна камера підтримує температуру нижче 0, бактерії не можуть розмножуватися. Та якщо ти хочеш бути впевненим у стані продуктів перед вживанням, можна вдатися до класичних методів – понюхати та спробувати їх на смак. Це завжди дає змогу зрозуміти, наскільки добре вони збереглися.
Заморожувати їжу можна, поки температура нижче 0 – бактерії не розмножуються / Фото freepik
Які продукти найкраще заморожувати
- Найлегше заморозити супи та креми або взагалі будь-яку рідку їжу, наприклад соуси. Це пов'язано з тим, що після розморожування вони не втрачають текстуру та смак, хоча зберігати їх слід в герметичних упаковках, а розморожувати, переклавши з морозильної камери в холодильник на ніч, щоб зміна температури не була радикальною.
- Також можна заморожувати торти, готові запіканки, як-от лазанью, м'ясо, рис. Але не забувай робити це в добре закритих пакетах і потім, бажано, розігрівати в духовці.
- Хліб, вафлі, кекси, тістечка добре витримують низькі температури, але можуть втратити початкову текстуру.