У спеціально обладнаній лабораторії дослідники виміряли "контактний кут" серії розчинів, які містили різні концентрації етанолу (найпоширенішої форми алкоголю) у воді.
Дивися також Чи стали українці пити менше: цікава статистика ВООЗ про алкогольні вподобання 2023 року
Чому пиво смачніше, коли холодне
Ось так вони й змогли дістати уявлення про те, як молекули в суміші взаємодіють одна з одною. І виявилося, що:
- За низьких концентрацій алкоголю етанол утворює більше пірамідальних структур навколо молекул води.
- А коли концентрацію алкоголю збільшили, то етанол почав вибудовуватися ніби в ланцюжок.
На ці утворення також впливала температура. У п'ятивідсоткових розчинах етанолу (власне, як у пива) вчені виявили чітке збільшення ланцюгових структур, коли вони були охолоджені до 5 градусів за Цельсієм.
За кімнатної температури такого не спостерігали.
Наука пояснила, чому пиво смакує холодним / Фото freepik
"Саме тому ми п'ємо холодне пиво", – підсумували дослідники з Китайської академії наук. Результати дослідження опубліковані в журналі Matter.
Вчені також запевняють, що їхні висновки може використати алкогольна промисловість – щоб досягти етанолоподібного смаку з мінімально можливою концентрацією алкоголю.
Фанфакт: Coors Brewing Company, яка виробляє популярне пиво Coors, розробила етикетку, що змінює колір і вказує, коли напій має оптимальну температуру для вживання (це близько 4 градусів).