Як це – "збовтати, але не змішувати"

Як з'ясував Men 24, у практиці барменів часто бувають випадки, коли рецепт коктейлю вимагає збовтування, але у жодному разі не змішування. Звучить красиво, але в чому ж сенс? І як таке взагалі можна зробити?

Зверни увагу У США горілка на законодавчому рівні отримала право мати "самобутній характер"

Бармени та сомельє зі стажем кажуть, що збовтування й змішування впливають на підсумкові властивості напою. Головне завдання і змішування, і збовтування – охолодити напій і розвести його. Але далі – хитрі нюанси.


"Збовтати, але не змішувати" – ось так і тільки так вживав мартіні з горілкою Джеймс Бонд / Скриншот із фільму

Збовтування

  • Коли ти напій збовтуєш, то у такий спосіб насичуєш його киснем, змінюєш його фактуру.
  • Якщо, наприклад, основними інгредієнтами є соки або цитрусові фрукти, ідеальним вважають збовтування з льодом упродовж 15 секунд.

Змішування

  • Змішування потрібне тоді, коли ти не хочеш переохолодити напій або зробити його дуже однорідним.
  • Такий спосіб застосовують передовсім для коктейлів на міцній спиртогорілчаній основі.
  • Дуже важливий також лід: чим менші кубики криги, яку ти кластимеш до коктейлю, тим швидше він охолоне і змішається.


Джеймс Бонд не кидав слів на вітер / Фото 007.com

Зрештою, можеш експериментувати, скільки душа забажає. А раптом саме ти знайдеш ідеальну консистенцію і смак, і так станеш на один щабель з… Ну, навряд чи з топовими барменами, але з таємними агентами розвідки – точно!