Секрети горілки: хто виграє у порівнянні пшеничної та картопляної – частина 3

21 січня 2021, 13:46
Читать новость на русском

Зазвичай для виготовлення алкогольних напоїв люди використовують найдоступнішу для них сировину. Саме тому в основі мексиканської текіли – блакитна агава, кубинський ром роблять із цукрової тростини, американський бурбон – із кукурудзи, а, скажімо, бурятський Тарасун – з молока. До найкращого національного рецепта йшли часом крізь сотні років та експериментів.

В Україні ж люди здавна вирощували зернові культури – пшеницю, овес, ячмінь, просо тощо. Ми вже писали про ці інгредієнти для виробництва спирту. Сьогодні ж на Men 24 поговоримо про картоплю.

Цікаво знати Секрети горілки: як фільтрація впливає на смак

Картопля – надзвичайно популярна культура не тільки в Україні, але й у всьому світі. Але чи знав ти, що з неї готують не лише страви, а й спирт для горілки? Нумо порівняймо картопляну горілку з пшеничною.

  • Та спробуємо розібратися, чому картопляна так і не стала популярною в нашій країні.

Сировина – душа напою

Надзвичайно важливим елементом у створенні горілки є саме сировина. Ба більше: чим вона якісніша, тим нейтральнішим вийде спирт. А це своєю чергою дозволить створювати усілякі смакові комбінації на наступних етапах виробництва.

Спирт для горілки, як ти вже знаєш, можна виготовляти зі зернових культур, цукрових, а також фруктів і овочів. Здавалося б, в Україні популярне не тільки зерно – пшениця, а й овоч – картопля.

  • ​Однак останній не вдалося закріпитися на ринку алкогольної продукції. Чому ж так?


Пшенична проти картопляної: яка краща? / Колаж 24 каналу

Як та коли почали робити спирти з картоплі та пшениці

Якщо пшеницю вирощували в Європі уже кілька тисяч років тому, то про картоплю до XVII століття в Європі та Україні зокрема навіть не знали, адже родом цей коренеплід із Перу. Та й на початках картоплю вважали справжнім делікатесом, який могли собі дозволити тільки заможні люди.

Змінилося усе у XVIII столітті, коли шведська вчена й агрономка графиня Єва Екеблад виявила, що з картоплі можна робити борошно та – на хвилинку – горілку. Відкриття дозволило 24-річній жінці потрапити до Шведської королівської академії наук у 1746 році.

  • Нечуваний успіх для науковиці. Однак не для горілки з картоплі.


Єва Екеблад виявила, що з картоплі можна робити спирт / Фото POPULÄR HISTORIA

Після появи картоплі в Європі наші предки спочатку пробували готувати з неї страви, знайомилися з незвичайним заморським коренеплодом. Але з часом усе змінилося. Популярність картоплі та її дешевизна стали причиною того, що люди почали гнати домашній самогон з її залишків. Щоб не псувалися, так би мовити.

У картоплі міститься велика кількість крохмалю та глюкози, тож процес створення спирту з такої сировини матиме нижчу собівартість. Мовляв, не потрібно ще й окремо додавати цукор для бродіння. Та й з 1 тонни картоплі можна було виготовити 112 літрів спирту. Здавалося, б перемога. Але радіти зарано.

  • Картопля хоч і є вигідним видом сировини з позиції виробників, сам спирт, який виготовляється з неї, здебільшого підходить для технічних цілей.


Картопля – дешева сировина, але спирт із неї підходить більше для технічних цілей / Фото pinterest

Причиною цього є сивушні масла. Спирт з картоплі містить високу кількість синильної кислоти й інших речовин, які негативно впливають на здоров'я споживача. І саме це стало причиною того, що горілка з картоплі заборонена в деяких європейських країнах. Щоправда, не всіх, але про це згодом.

З пшениці ж наші предки виготовляли спирт раніше, ніж з картоплі. Щоправда, спочатку називали вони цей продукт зовсім не горілкою, а хлібним вином. У книзі "Історія Горілки" читаємо, що аж до XVIII століття основною сировиною для виготовлення "сорокаградусної" були саме пророщені зернята жита. Пшениця ж лідируючі позиції посіла трішки згодом.

  • Поява заводів, які замінили домашні винокурні, відкрила одну цікаву особливість: готувати алкоголь з пшениці виявилося не лише вигідніше, а й простіше.


У XVIII виявили, що робити спирт із пшениці простіше, ніж із жита / Фото unsplash

Цьому посприяв процес бродіння зерен цієї злакової культури, який відбувається активніше. Тож саме пшениця в нашій країні й загалом Східній Європі стала найпоширенішою культурою, з якої виготовляють горілку.

Як завдяки спирту розкривається смак горілки

Ти можеш запитати, яка ж різниця, з чого робити спирт, якщо його формула містить тільки вуглець, водень і кисень? Дійсно, формула етилового спирту – C2H5OH. Та це геть не означає, що весь етиловий спирт однаковий – без смаку й аромату сировини, з якої він виготовлений.

Напої різних виробників усе ж відрізняються один від одного. І все це тому, що у спирті залишається певна кількість домішок, характерних для сусла, з якого він виготовлюється.

  • Саме тому, на думку поціновувачів міцних алкогольних напоїв, пшенична горілка вирізняється м'якшим смаком, на відміну від житньої. Цим ми й можемо пояснити її популярність у народі.


Пшенична горілка м'яка на смак, це одна з причин її популярності / Фото Nemiroff

Зверни увагу: коли ми говоримо про смак, то маємо на увазі не штучні ароматизатори, якими часто зловживають виробники. Мовиться про інгредієнти, які дозволяють спирту розкритися, формуючи органолептику.

Чим же відрізняються смаки горілок із пшениці та картоплі

Яка картопляна горілка на смак

На її смакові властивості впливають ті ж синильні кислоти, сивушні масла й інші сполуки, які є у спирті, виготовленому з цього коренеплоду. Ця вибухова суміш спричиняє швидше сп'яніння, а часто й втрату настрою.

Горілка з картоплі не може похизуватися м'якістю. Її аромат різкий та іноді не надто приємний. Вона в'язка, масляниста, має терпкий післясмак.

  • Також цьому напою властиві фруктові або земляні нотки. У радянські часи це намагалися маскувати за допомогою кориці. Але такий підхід не дозволив напою набути популярності на наших теренах.


Картопляна горілка часто в'язка, має різкий аромат, викликає швидке сп'яніння / Фото pinterest

Головне про смак пшеничної горілки

Такого, як про картопляну, не скажеш про пшеничну горілку. Вона вирізняється дещо кремовою текстурою та м'якістю, у смаку присутні хлібні нотки.

Пшенична горілка має виразні солодкуваті нотки, хоч і менш солодкі за аналоги, створені на основі кукурудзи. В ній розрізняють нотки лайма, цедри лимона, анісу або лакриці – смак має сильний характер.

  • Тож не дивно, що найякіснішим вважають спирт, у виробництві якого використовують добірні сорти пшениці, і що без якісної пшеничної горілки складно уявити свята та зустрічі. Причому далеко не тільки в Україні.


Без якісної пшеничної горілки складно уявити свята та зустрічі / Фото Nemiroff

Чи існують змішані картопляно-пшеничні горілки

Так, адже у деяких країнах Європи та США картопляна горілка все ж досить популярна. Цю дешеву сировину використовують ще з XIX століття. Але зараз частенько виробники хитрують, змішуючи пшеничний спирт з картопляним.

Зверни увагу, що такий мікс обов'язково повинні вписувати у маркування пляшки. І що такий алкоголь здебільшого належить до категорії низьких цін.

  • Однак наведемо й кілька прикладів відомих брендів саме картопляної горілки: Chopin (Польща), Karlsson's Gold (Швеція), Luksusowa (Польща), Woody Creek (США), Grand Teton Vodka, США.

Корисна інформація Правильна чоловіча закуска: що найкраще пасує до горілки

Пшенична VS Картопляна: хто ж кого

Якщо підбивати підсумки, то можна зробити кілька важливих зауважень:

  • Картопляна горілка дешевша у виробництві, та має характерний маслянистий присмак і різкий аромат. Вона може стати причиною швидшого сп'яніння, а також різкої зміни настрою.
  • Звісно, за кордоном уже вміють очищати спирт із картоплі від синильної кислоти й сивушних масел, проте якість його досі суттєво відрізняється від зернового – у гірший бік.

Адже якісний алкоголь повинен мати не тільки приємний смак і аромат, а й самобутній характер!

  • Спирт з якісного зерна, який проходить безліч етапів фільтрації, краще справляється з цим завданням. Тому й не дивно, що у світі загалом та в Україні зокрема популярнішою стала таки пшенична горілка.

Радимо прочитати Кошерний алкоголь: що це таке та як його розпізнати – на прикладі горілки