На десятки зачинених закладів в Україні, свої двері відчиняють стільки ж. Це яскрава демонстрація нескореності та працьовитості нашого народу. Men 24 разом з бренд-амбасадоркою Nemiroff Юлією Терлецькою спробує розібратися, чи існує українська міксологія. І якщо таки існує, то яка вона на смак.
Варте уваги Куточок України у Сінгапурі: чим Nemiroff вражає відвідувачів на міжнародній виставці TWFA
Сьогодні варто звернути увагу на барні карти. Якщо раніше фокус був на світовій класиці, то тепер можна натрапити значно більшу кількість національних авторських варіацій.
Вони поєднують в собі спадщину, традиції та інновації, в приготуванні використовуються різноманітні українські інгредієнти, алкогольні напої та техніки приготування,
– каже бартендерка.
Спробуймо разом розібратися в особливостях української міксололії. Також звернімо увагу на те, чим вона вирізняється з-поміж інших.
1. Акцент на локальному продукті
За словами бартендерки, популярності та широкого вжитку набуває зараз крафтове українське виробництво. З'являються всілякі тоніки, комбучі та цікаві міцні алкогольні напої. Останнє стало можливим, зокрема, завдяки зняттю монополії на виробництво спирту у 2020 році.
Юлія Терлецька зазначила, що обирати українське – це вже тренд. Причому не лише серед наших земляків, а й по всьому світу. І до цього тренду долучилися власники українського бізнесу, співпрацюючи з невеликими місцевими виробниками.
2. Лагідна українізація всюди
Ні-ні, мовиться не про бажання перекласти українською мовою назви класичних коктейлів. Мовиться про те, що бармени та шеф-кухарі зміщують акцент з інгредієнтів з-за кордону на локальні. Завдяки цьому з'явилися нові та цікаві мікси з яблуками сорту Симиренка, буряком, каштаном, журавлиною, черемшою, медом, липою та іншими.
Алкогольні коктейлі все частіше містять лише локальні інгредієнти / Фото Nemiroff
Рідні інгредієнти, наприклад, надихнули бар-менеджера SpicyNoSpicy Констянтина Бойка на створення коктейлю "Жовта Стрічка".
Інгредієнти:
- горілка Nemiroff De Luxe – 30 мілілітрів;
- Грушовиця – 15 мілілітрів;
- Яблучний кордіал сорту Симеренко – 45 мілілітрів;
- декілька горошинок чорного перцю (щоб усі пам'ятали, що насипають окупантам ЗСУ).
До слова, у барній карті Parovoz Speakeasy раніше був популярний класичний коктейль "White russian". Ні-ні, з барної карти його не прибрали. Тепер він отримав лаконічну назву "200". Думаємо, пояснювати не варто.
3. Нова зірка коктейлів
Бартендерка зауважила, що по всьому світу неабиякої популярності набувають коктейлі, приготовлені на основі горілки. Ця тенденція спостерігається також в Україні.
"Нещодавно на "Ukrainian Gastroshow" Джонні Кларк – американський шеф-кухар з українським корінням – попросив мене приготувати улюблений коктейль його бабусі, що була родом із Харкова, Vodka Gimlet, на основі Nemiroff De Luxe. Горілка та джин – нерозлучні та часто взаємозамінні", – каже бартендерка.
На гастрошоу коктейлі українських бартендерів вражають експертів / Фото Nemiroff
За її словами, у барах усе частіше з'являються Vodka Martini, Vesper (горілка + джин), Vodka&Tonic, Vodka Gimlet. Так, історично ці напої асоціюються у всіх з джином. Але горілка нарешті вийшла з тіні та почала приваблювати все більше споживачів.
4. Коктейлі та волонтерство
Сьогодні – коли б ти це не читав – дуже важливо допомагати та підтримувати наше військо. Так, разом з українською горілкою популярними стають коктейлі-волонтери. Їхня роль – збирати кошти, які спрямують на потреби як постраждалих українців від війни, відбудову міст, так і на підтримку ЗСУ.
У закладах багатьох міст щоденно продають коктейлі, проспонсоровані або виробниками алкоголю, або з ініціативи самих барів. Популярними стають також гест-бартендінги. Мовиться про гостьові зміни або цілі циклічні вечірки. Вони присвячені прискоренню перемоги. Власне, "Жовта Стрічка" – один з таких коктейлів-волонтерів.
Він присвячується незламним людям, які продовжували підтримати зв'язок з Україною, перебуваючи під окупацією як символ партизанського спротиву, а усі кошти від його продажу йдуть на допомогу постраждалим від війни,
– каже вона.
5. #StandWithUA
Надзвичайно важливою залишається підтримка України по всьому світу. На міжнародній і локальній арені можна все частіше побачити жовто-блакитні коктейлі, а також інші напої, які виділяються символікою України.
Світ тягнеться до українського, цінує нашу експертизу, захоплюється нашою силою духу. Ба більше, іноземні гості захоплюються рівнем експертизи українських барменів, відмінним сервісом у поданні класики та її авторському переосмисленні,
– каже бартендерка.
Вона вирішила наостанок залишити рецепт коктейлю, який її надихає.
"МРІЯ"
Інгредієнти:
- горілка Nemiroff Rested in Barrel – 50 мілілітрів;
- Лікер фіалки – 10 мілілітрів;
- Лікер мараскіно – 15 мілілітрів;
- Лимонний фреш – 20 мілілітрів;
- Жовта вишня для декору.
Експертність українських бартендерів вражає весь світ / Фото Nemiroff
Читай також Немов кришталь: експерти назвали найчистіший алкогольний напій
Українська міксологія існує. Ба більше, вона вражає весь світ своєю експертністю, схильністю до експериментів і цікавих відкриттів. Наші бартендери не лише переосмислюють класику, а й створюють справжні витвори мистецтв у бокалі. І ми закликаємо тебе підтримувати своїх. Таким чином ти також допомагаєш наближати перемогу України!