4 жовтня у США відзначають Національний день горілки. З цієї нагоди пропонуємо тобі відправитися у своєрідний екскурс. Ми розповімо, коли з'явилася горілка у світі та в нашій країні, з чого її виготовляють, а також нагадаємо про культуру споживання цього міцного напою.

Варте уваги BAROMETER Show: бренд Nemiroff розповів, як подарувати гостям закладів гастрономічне задоволення

Як з'явилася горілка

Якщо вірити історичній довідці, то горілка – напій, якому уже понад 1000 років. А виник він у Східній Європі. Цікаво, що цей район називається горілчаним поясом. А входили до нього території нинішніх Польщі, України, Білорусі, країн Північної Європи, Балтії та Росії.

Ясна річ, що тодішня горілка суттєво відрізнялася від напою, який ми бачимо сьогодні на полицях магазинів. Воно й не дивно, адже тоді ніхто не знав про десятки ступенів фільтрації та й не сильно замислювався над якістю сировини.

Цікаво, що саме Польща вважає себе батьківщиною цього напою. Мовляв, у цій країні виготовляли його ще у 8 столітті. Але, оскільки це була дистиляція вина, було б правильніше вважати її неочищеним бренді. Натомість перші впізнавані польські горілки з'явилися в 11 столітті, коли їх називали "горзалкою", яку спочатку використовували для лікування.

Колись горілку виготовляли для дезінфекції ран
Раніше горілку виготовляли для дезінфекції ран / Фото Wikimedia

Існує гіпотеза, що горілку винайшли у 900-х роках. Виготовляли її умільці в домашніх перегінних кубах. І не для того, щоб подавати напій під час трапез. А для дезінфекції ран. Протягом багатьох років вона використовувалася у медицині та косметиці, а з часом почала з'являтися під час застіль.

Протягом століть горілка була відома як хлібне вино або "палене вино". Що ж стосується ароматизованої продукції, то вона з'явилася приблизно у 13 столітті. Тоді у напій почали додавати коріння, мед, трави та ботанічні есенції. Усе для того, щоб зробити її смачнішою.

Згадки про горілку в Україні

На теренах нашої країни горілку готували дуже і дуже давно. Про це свідчать щонайменше археологічні знахідки. Наприклад, у курганах Нижнього Подніпров'я виявили жорна для розтирання зерен, з яких наші предки виготовляли хмільний напій "сома".

Надзвичайно популярним алкогольним напоєм в ті часи однозначно була медовуха. Слов'яни вважали її напоєм богів. Тому й готували та насолоджувалися нею частенько. Не дарма ж з'явився рефрен про бенкети: "І я там був. Мед-пиво пив. По вусах текло, а в рот не попало".

Медовуха стала популярною за часів Київської Русі
У Київській Русі популярною була медовуха / Фото Wikimedia

Зауважимо, що спочатку її отримували завдяки зброджуванню свіжого меду у бочках з ягідним соком. Сам процес був повільним: 15 – 20, а іноді й 50 років. Пришвидшували приготування медовухи за допомогою дріжджів.

Минули сотні років, а смаки українців залишилися незмінними. Так, у 1737 році у містечку Немирів європейські дипломати з Росії, Австрії й Османської імперії зібралися у палаці графа Потоцького. Вони обговорювали закінчення чергової війни, після чого сіли до вечері. І до столу їм подавали місцеву настоянку, приготовлену на меду.

Саме цей момент вважається першою неофіційною згадкою продукту, який з часом став справжньою візитівкою української алкогольної галузі. І мовиться, як ти вже зрозумів, про українську медову з перцем.

З чого виготовляють горілку

Варто розуміти, що основою горілки сотні років залишається спирт. А його виготовляли з різних культур. Зокрема, зернових, картоплі, винограду, фруктів, цукрового буряка, патоки та інших. Якщо говорити про незвичайну сировину, то для отримання спирту використовують навіть вижимки яблучного соку або сироватку, яка залишилася від "перегонки" сиру.

До слова, поляки у 8 столітті були максимально близькими до виготовлення еталонної горілки, адже переброджене вино також перетворюється на нейтральний спирт.

Усе це для того, щоб отримати нейтральний спирт, 95% якого – етанол. В Україні, зауважимо, для приготування горілки використовують зерно. Спирт з цієї сировини вважається екстракласу.

Горілку в Україні виготовлють з зерна
В Україні для виготовлення горілки використовують зерно / Фото Nemiroff

Кожен з нас знає, що горілка – напій з характером. А дарує його напою цукор. Власне, не так він, як його кількість. Просто цукрові спирти або гліцидоли – побічні продукти бродіння. Саме вони дуже солодкі, але не завжди корисні. Наприклад, у багатьох країнах заборонено використовувати гліцерин для виробництва спирту.

До прикладу, Nemiroff під час виготовлення горілки обходиться і без гліцерину. Натомість у продукції бренду міститься натуральний мед. Саме він додає приємний смак і дарує м'якість текстурі. Детальніше про це розповімо далі.

Як українська горілка завойовує світ і не тільки

Поширення інформації про горілку тривало протягом усього 19 століття, чому, до слова, сприяли війни. Зростання популярності напою призвело і до зростання попиту. Через 2 сотні років цей міцний алкогольний напій продовжує завойовувати довіру усе нових і нових споживачів.

Але що найбільше радує – у світових лідерах бренд з України! От, наприклад, Nemiroff очолив рейтинг міжнародних спиртних компаній за швидкістю росту у світі та був визнаний брендом-чемпіоном року в індустрії. Це повідомляють укладачі авторитетного рейтингу IWSR TOP100 та The Spirits Business.

Nemiroff завойовує не лише нових споживачів, а й експертів
Nemiroff завойовує не лише споживачів, а й експертів по всьому світу / Фото Nemiroff

Але на цьому досягнення не завершуються. Nemiroff зазіхнув на нові висоти. І мовиться про відстань у 384 440 кілометрів від Землі. Про супутник нашої планети. Саме цей бренд став одним з партнерів першої української місії, яка відправиться на Місяць у 2022 році. І це лише початок...

Якщо ж говорити про Україну, то Nemiroff визнаний горілчаним брендом №1 у нашій країні. Про це свідчать останні дані досліджень ТОВ "Аснільсен Юкрейн".

Культура споживання горілки

Якщо раніше чарку горілки потрібно було перехилити максимально швидко та закусити чимось, то зараз культура споживання цього напою суттєво відрізняється. Гості закладів віддають перевагу можливості смакувати та насолоджуватися як чистим напоєм, так і коктейлем, приготовленим на його основі.

Бренд Nemiroff також активно працює над тим, щоб формувати смаки споживачів міцного алкоголю. Споживати відповідально та лише якісний продукт. Для цього він регулярно влаштовує гастрономічні вечері та долучається до інших подібних заходів. Усе для того, щоб поділитися власним досвідом, подарувавши кожному можливість по-новому глянути на цей напій.

Nemiroff формує культуру споживання алкоголю
Nemiroff невпинно працює над формуванням смаків споживачів міцного алкоголю / Фото Nemiroff

Тобі сподобається Паштет з печінки чорноморського ската та коктейль Honey Herbs: варіанти фудпейрингу

Горілка пройшла сотні років змін і вдосконалення. Змінювалися технології, процес виробництва, інгредієнти. Але залишалося дещо незмінне – самобутній характер і сміливий смак. Те, без чого складно уявити цей міцний алкогольний напій, який залишається одним з найпопулярніших у всьому світі!