Текіла – що це за напій та звідки взявся

Що ж таке текіла

Men 24 з'ясував, що текіла – це, зрозуміло, алкогольний напій (міцністю у 38 – 40%), основа якого – сік серцевини блакитної агави. Латинською ця рослина називається Agave tequilana – "агаве текільяна".

Алкогольна абетка Штоф, напівштоф, штофик – що це таке і звідки взялося

Можливо, звідси й назва напою. Але...

  • ​Може бути й таке, що рослину назвали через популярність напою, який з неї робили.
  • А може до всього цього причетне лише місто Текіла у Мексиці, засноване іспанськими конкістадорами.

Цю заплутану й цікаву історію розповімо тобі згодом в окремому матеріалі.

  • Цікава фішка: текілу виготовляють тільки (так, тільки!) у Мексиці, причому лише у 5 штатах: Халіско, Гуанахуато, Мічоакан, Наяріт і Тамауліпас.

Текіла
Виготовляють справжню текілу лише у Мексиці – з соку блакитної агави / Фото Nemiroff

Види текіли

  • Plata або blanco – світла, витримана до двох місяців.
  • Oro або joven abocado – ароматизована й забарвлена карамеллю, аби була схожа на витриману.
  • Reposado – із витримкою від 2 до 11 місяців.
  • Añejo – витримана від 1 до 3 років.
  • Extra añejo – на 100% зроблена з блакитної агави, витримана понад 3 роки.

Текілу, до слова, витримують у дерев'яних бочках, зазвичай дубових. Так само як і віскі, ром та коньяк. Але віскі, нагадаємо, виготовляють зі злаків, ром – з цукрової тростини, а коньяк – з білого винограду.

Текіла
Текілу витримують у дерев'яних бочках, причому від кількох місяців до трьох років / Фото Nemiroff

Як правильно споживати текілу

Вигадка росіян

Як правильно пити текілу – знають начебто навіть ті, хто ніколи цього не робив. Надто вже багато про це писали:

  • Насипаєш, мовляв, на зовнішній бік долоні дрібку солі.
  • Злизуєш її.
  • І випиває священну рідину давніх богів ацтеків.
  • Часом ще радять закусити шматком лайма.

А якщо солі й лайма під рукою немає – візьми апельсин і корицю (вони ж завжди при тобі).

Кориця
Європейський варіант – текіла з апельсином та корицею / Фото pixabay

Так то воно все так… Але не так. Бо:

  • Насправді цей спосіб, вище описаний, споживання текіли вигадали росіяни.
  • Мексиканці ж, які й створили текілу, коли про це б почули, хіба б пальцем біля скроні покрутили.

Текіла
Лизнути сіль та вкусити шмат лайму – це спосіб пити текілу, вигаданий росіянами / Фото pixabay

Правда від мексиканців

  • Увага: на батьківщині напою – в Мексиці – текілу п'ють одним духом та без жодних хитрувань.

Ну, гаразд, одне хитрування є: текілу можуть запивати сангрітою. Отже, оригінальний напій для запивання текіли – сангріта (можна приблизно перекласти як "кровинка"):

  • Це коктейль з яскравим кисло-гострим смаком на основі соку померанцю (Seville orange), лайма і гранатів.
  • До коктейлю додають мелений перець чилі або гострий соус на його основі.

У країнах, де померанцями й не пахне (або вони дорогі), беруть апельсини. А замість гранату – томат. Це вже не зовсім сангріта, але куди подітися, якщо хочеш запивати текілу чимось схожим на правильне.

Текіла
Але оригінальний, правдивий, мексиканський варіант – це текіла з сангрітою / Фото Nemiroff

Як же ж пити цю текілу

А тепер увага: писаних і неписаних правил щодо того, чим правильно закушувати текілу – немає. Але у нас є досвідчені порадники в Університеті Застілля. Вони запевнили:

  • Смажені креветки або мідії до текіли пасуватимуть відмінно.
  • Але краще, якщо їх трошки настояти у якомусь мексиканському соусі.

І все ж краще одним духом. Ну або вже у російський спосіб, але навіть фахівці з Університету Застілля кажуть, що це збочення.

Текіла
Текіла – це напій мексиканський, а мексиканці його п'ють одним духом / Фото Nemiroff

Бонус: коктейлі на основі текіли

Цього не можна не знати: на основі текіли роблять мегапопулярні коктейлі. Ти, безумовно, чув про них або й пробував:

  • Це Маргарита, Батанга, Текіла Санрайз, Текіла Бум, Палома і багато інших.

Про рецепти та історію коктейлів також говоритимемо з тобою в окремому матеріалі. Готові побитися об заклад, тобі буде цікаво!

Коктейлі
Коктейлі на основі текіли / Фото Nemiroff

Краще знати, аніж ні Як приготувати алкогольний коктейль Blood&Honey: спробуй себе в ролі барMENa